Lapset yleensä pitävät burgereista, mikä ei suinkaan ole jäänyt markkinamiehiltä huomaamatta, vaan burgereita mainostetaan melko sumeilematta myös lapsille. Osa vanhemmista on jo älähtänyt ja sanonut, ettei tällainen toiminta ole eettistä toimintaa. Mutta onko mikään erityisesti lapsille suunnattu mainonta eettistä?

Burgereiden mainostaminen erilaisten oheislelujen ohella

Suosituimmat burgerpaikat tarjoavat lapsiasiakkailleen oheisleluja, joissa seikkailevat usein lasten suosiossa olevat hahmot. Tällainen oheislelujen avulla tehtävä mainonta on monen aikuisen mielestä ikävää; moni ei haluaisi kotiinsa ylimääräistä muovikrääsää eikä toisaalta myöskään toivoisi, että lapsia houkuteltaisiin epäterveellisiin kulutusvalintoihin lasten suosikkihahmojen avulla.

Osa vanhemmista on myös älähtänyt siitä, että monessa suositussa hampurilaispaikassa kassalla kysytään suoraan tuleeko lelu tytölle vai pojalle ja tarjolla on kovin streotyyppisiä leluja – tytöille omansa ja pojille omansa. Siinä missä tytöille tarjotaan Hello Kittyjä, voi pojille olla tarjolla Spidermaneja tai muita supersankareita. Yllättävän moni vanhempi suosii nykyisin sukupuolineutraalia kasvatusta vähintään lelujen osalta eivätkä burgerpaikat ole välttämättä pysyneet tässä asiassa kehityksen aallonharjalla.

Lapsille suunnatusta mainonnasta päästään tuskin enää koskaan eroon. Lapset ovat suuri kohderyhmä ja markkinoijat tietävät tämän. On myös vanhempien vastuulla opettaa lapset lukemaan mainoksia kriittisellä silmällä ja pohtimaan omia ostopäätöksiään jo pienestä pitäen. Esimerkiksi pikaruokapaikkojen suuriin jätemääriin on hyvä suhtautua kriittisesti jo pienestä pitäen.

Ronald McDonald tekee myös paljon hyvää

Vaikka burgerpaikkojen lapsille suunnattua mainontaa usein parjataankin, niin tulee myös muistaa, että esimerkiksi Ronald McDonald tekee paljon hyvää lahjoittamalla rahaa lastensairaaloiden yhteydessä toimiville Ronald McDonald -taloille, joissa sairaiden lasten vanhemmat voivat asua edullisesti kodinomaisissa olosuhteissa lähellä sairastavaa lastaan.

Kun lapsi sairastaa tällainen kodinomainen talo lähellä sairaalaa voi auttaa perhettä uskomattoman paljon. Pienelle potilaalle se antaa mahdollisuuden saada rakkaat ihmiset ympärilleen vaikeana hetkenä, joka saattaa pelottaa ja ahdistaa. Potilaan perheelle taas talo antaa mahdollisuuden hetken lepotaukoihin sekä siihen, että he saavat olla pienen potilaan lähellä, vaikka asuisivatkin kaukana sairaalasta. Tämä auttaa perhettä jaksamaan sekä henkisesti että fyysisesti edes hieman paremmin. Taloissa asuneet perheet ovat antaneet niistä hyvää palautetta.