outbackburger

Mistä hampurilaisten historia sai alkunsa?

Hampurilaisella on kiehtova historia, joka vain vahvistaa käsitystä siitä, kuinka suositusta ruuasta lopulta onkaan kysymys. Aikojen saatossa hampurilaiset ovat kehittyneet ja niistä on kehitelty monia erilaisia muunnoksia. Nykyisin, etenkin Amerikassa, pikaruoka-annosten koot voivat olla yllättävänkin suuria. Tästä syystä myöskin pikkuinen hampurilainen on kehittynyt suuremmaksi kerroshampurilaiseksi, joka selättää nälän pientä hampurilaista huomattavasti paremmin.

Onko hampurilainen lähtöisin Hampurista?

Moni on sitä mieltä, että hampurilaisten nimitys juontaa juurensa saksalaiseen kaupunkiin, Hampuriin. Kyseisessä kaupungissa pidettiin erityisen paljon hampurilaistyyppisestä ruuasta, joka kulkeutui Amerikkaan asti uudisasukkaiden matkassa. Amerikassa hampurilaisia kehitettiin edelleen ja loppu onkin historiaa.

Pohjois-Saksan alueella on aina pidetty jauheliharuuista ja alueella valmistettiinkin pitkään Hampurinpihvejä. Yhdysvalloissa ruokaan lisättiin ensin leipäpaloja ja myöhemmin sämpylä, jolloin ruoka alkoi muistuttaa entistä enemmän nykyisiä hampurilaisia.

Lue myös: Millainen on maailman suurin hampurilainen?

Tiedätkö mistä juustohampurilainen on kotoisin?

Juustohampurilaisen taival alkoi 1935 Yhdysvalloissa. Tällöin siis hampurilaispihvin päälle keksittiin laittaa juustoviipale tuomaan hampurilaiseen entistä enemmän makua. Hampurilaisia on kehitelty edelleen meidän päiviimme asti. Nykyisin on saatavilla monia erilaisia hampurilaisia, kuten kerroshampurilaisia tai hampurilaisia, joissa käytetään pihvin sijaan vaikkapa kanafilettä. Kebab-hampurilaiset ja kasvishampurilaiset on kehitetty vastaamaan nykyajan pikaruokailijoiden yhä vaativampaa ja monipuolisempaa makua. Moni valmistaa nykyisin hampurilaisia myös kotona ja niitä on jopa saatavana einestuotteina.

Nykyisin hampurilaiset ovat suurta bisnestä

Nykyisin hampurilaiset ovat pikaruokapaikkojen suuren suosion myötä jo suurta bisnestä. Moni pikaruokaketju toimii franchising-periaatteella eikä mukaan pääse ihan pikkusummalla. Ketjuilla on omat tarkat konseptinsa, jotka tunnistaa jo kaukaa ketjujen omaleimaisista logoista. Yrittäjän on helppoa astua hampurilaisyrittäjän saappaisiin, kun kaikki asiat on jo mietitty ja testattu valmiiksi etukäteen. Osa yrittäjistä toki on myös sitä mieltä, että tällöin mahdollisuus käyttää omaa luovuutta on aivan liian vähäinen.

Pikaruokaa syödään jo niin paljon, että moni on huolissaan pikaruuan ahmimisen mahdollisesti aiheuttamista terveyshaitoista. Jos hampurilaisilla herkuttelee silloin tällöin, ei tällä varmastikaan ole suurta merkitystä terveyteen. Oikeastaan herkullisesta ruuasta saatava mielihyvä saattaa olla jopa pikemminkin positiivinen kuin negatiivinen asia. Mutta jos hampurilaisilla herkutellaan liian usein tai jos ruoka on muutoin liian yksipuolista, saattavat terveyshuolet piillä nurkan takana.

Lue myös: Millaista on burgeryrittäjän arki?